Minskad övergödning från hästgårdar

Hästen spelar en viktig roll på landsbygden, både som fritidsintresse och näringsverksamhet. Men fel placering av hästhagarna kan innebära att vattenmiljön påverkas negativt, när fosfor och andra näringsämnen läcker från spillningen och bidrar till övergödning.

På Julmyra Horse Center, en stor trav- och ridanläggning i Heby kommun, finns ett tiotal stall och cirka 225 hästar. Gården har en vision om att fördubbla antalet hästar under de närmaste åren utan att det blir en belastning för de närliggande vattendragen. Inom Rich Waters genomför gården därför en rad åtgärder för att minska näringsläckaget. Det handlar bland annat om att mocka i hagarna, förbättra och underhålla diken och anlägga fosfordammar för att förbättra hanteringen av dagvatten.

De fysiska åtgärderna gjordes under våren och sommaren 2017. Nu utvärderas resultaten, bland annat med hjälp av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Tillsammans med Heby kommun tar Julmyra Horse Center fram informationsmaterial för att sprida metoderna till hästägare över hela landet.

Här är åtgärderna

Läs mer om projektet

Medverkande parter

Kontaktpersoner

En vinna i mörkt hår uppsatt i tofs, med randig tröja.
Camilla Winqvist, Heby kommun
En kvinna med långt mörkblont hår i fläta, solglasögon på huvudet och lila fleecejacka.
Carin Barrsäter, Julmyra Horse Center

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.