Aluminiumfällning i Norrviken

​I Norrviken, liksom i många andra sjöar i landet, finns det för mycket fosfor vilket bland annat leder till en hög produktion av mikroskopiska alger. När den höga produktionen dör och ska brytas ner på sjöbotten så förbrukas syre. Syrebristen leder till att fosfor frigörs och en dålig spiral med intern övergödning har därmed startat.

Inom LIFE IP Rich Waters behandlar de två kommunerna Sollentuna och Upplands Väsby tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm sjöbotten med aluminium och minskar på så sätt övergödningen. Genom att tillföra aluminium, som även finns naturligt i sjön, binds fosfor kvar i sjöbotten och sjön kan att återhämta sig och hamna i balans.

Metoden aluminiumfällning är väl beprövad och kostnadseffektiv. Behandlingen i Norrviken, som genomförs från en pråm, görs av Vattenresurs AB, ett företag som tidigare har genomfört liknande insatser i i sjöar i Växjö samt i Stockholms skärgård.

Länsstyrelsen i Stockholm stöttar kommunerna genom att följa upp och utvärdera åtgärden.

Illustration över hur aluminiumfällning av en sjöbotten fungerar.

Tidplan

  • Behandlingen av sjöbotten i Norrviken pågick under våren och sommaren 2020.
  • En första sammanställning av resultatet beräknas vara klar 2022.

Kontaktpersoner

Towe Holmborn, Sollentuna kommun
En kvinna med långt mörkt hår uppsatt i tofs och en blå blus.
Louise Andersson, Upplands Väsby kommun

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.