Första spadtaget för bygget av faunapassagen vid Falkenbergska kvarnen

I slutet av juni togs det första spadtaget i bygget av en faunapassagen vid Falkenbergska kvarnen i centrala Västerås. Målet är skapa fria vandringsvägar så att fiskarna ska kunna ta sig ännu längre upp i Svartån än de kan idag. Den nya faunapassagen väntas vara klar våren 2023.

Västerås stad har sedan tidigare, i samarbete med Mälarenergi, anlagt en faunapassage vid Turbinbron inom ramen för LIFE IP Rich Waters. Tack vare den har flera rödlistade och utrotningshotade arter hittat tillbaka till sina lekområden i Svartån. När den nya faunapassagen vid Falkenbergska kvarnen står klar kommer fiskarna kunna vandra vidare upp i Svartån till lekområden ända uppe vid Åkesta.

I samband med skapandet av faunapassagen kommer Västerås stad också stabilisera den gång- och cykelväg som går längs med västra sidan av Svartån och anlägga ett trädäck i anslutning till gångstråket.

En kvinna och en man i gula varselkläder skottar grus med varsin spade. I bakgrunden syns byggvepor.
Första spadtaget i bygget av faunapassagen vid Falkenbergska kvarnen togs av Anna Thunell (MP), ordförande i tekniska nämnden och Frederik Johansson, ställföreträdande platschef för Westcon. Foto: Västerås stad
Västerås stads skiss över faunapassagen vid Falkenbergska kvarnen.

Mer information

Läs Västerås stads pressmeddelande om Falkenbergska kvarnen

Den nya faunapassagen ingår i LIFE IP Rich Waters delprojekt Faunapassager i stadsmiljö.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.