Film om åtgärder i Gisslarboån visar betydelsen av dialog med markägare och boende

Filmen Fritt fram i Gisslarboån.

Gisslarbo har en flera hundra år gammal industrihistoria, där ån har spelat en viktig roll för kraftproduktion till olika verksamheter. Under 2019-2020 revs två äldre dammar i Gisslarboån för att öppna upp fria vandringsvägar för fisk.

Projektet Fritt fram i Gisslarboån genomfördes av Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Västmanlands län och utgör ett så kallat kompletterande projekt inom ramen för LIFE IP Rich Waters. I en kort film följer vi projektet och beskriver hur man arbetat för att bevara intressanta och vackra kulturmiljöer och samtidigt återställa naturvärden. I filmen intervjuas markägare, närboende och andra som berörts av åtgärderna.

Inom LIFE IP Rich Waters kommer nu filmen att användas i en informationssatsning till dammägare, som ett gott exempel på hur åtgärder kan genomföras i nära samarbete mellan myndigheter och direkt berörda. Filmen vänder sig även till handläggare på till exempel länsstyrelser och andra som genomför liknande projekt.

Premiärvisning i Kolsva

Filmen premiärvisades på biblioteket i Kolsva den 2 november 2021. Ett 40-tal personer från Gisslarbo med omnejd slöt upp för att se filmen och samtala kring åtgärderna i ån och projektets genomförande.

På bilden syns publiken bakifrån. Filmen visas på en duk i bakgrunden.
Filmvisning på biblioteket i Kolsva.
Viktor Kärvinge och Jonas Berglind från Länsstyrelsen i Västmanlands län ledde samtalet kring filmen och svarade på frågor från deltagarna.

Mer information

Om delprojektet Strategi för fria vandringsvägar för fisk

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.