Västerås förbereder för fiskpassager i Svartån

Nästa år ska en fiskväg förbi det gamla turbinhuset vid Slottsbron i Västerås vara klar. Det är en av två faunapassager i stadsmiljö som ska byggas i LIFE IP Rich Waters regi. Just nu pågår undersökningar av markförhållandena vid platsen.

Västerås stad och Mälarenergi samarbetar i ett projekt som ska leda till att fisk och andra djur ska kunna passera det gamla turbinhuset vid Slottsbron i Västerås och komma vidare upp i Svartån. Just nu pågår en geoteknisk undersökning av förhållandena i marken under vattenytan i kanalen utanför stadshuset i Västerås. Det är en del av projekteringen för den skiljevägg som ska anläggs en bit ut i kanalen.

Projektet ska visa hur fiskpassager kan byggas mitt i stadsmiljöer med hänsyn tagen till känsliga kulturmiljöer. Dammen vid turbinhuset är det första vandringshindret i Svartån. Nästa uppströms är vid Falkenbergska kvarnen och även där planeras det för anläggande av en vandringsväg.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.