Aspen tillbaka i Svartån tack vare faunapassage

Forsande ström i faunapassagen, till höger i bilden, med stadsmiljö i bakgrunden
Faunapassagen i Svartån.

Tack vare den nya faunapassagen vid Turbinbron i Västerås har aspen nu hittat tillbaka till Svartån. Under bara några veckor i april hade över 60 aspar vandrat förbi fiskkameran. I höst är det dags för nästa etapp i projektet. Då inleder Västerås stad arbetet med att bygga en faunapassage förbi Falkenbergska kvarnen, en dryg kilometer uppströms.

Faunapassagen vid Turbinbron har byggts av Västerås stad och Mälarenergi inom ramen för LIFE IP Rich Waters. Redan första året hittade över 800 fiskar upp i passagen. Glädjen var stor över de nio stora aspar som då fångades i fiskräknarens kamera. Och i år kom alltså kvittot på att faunapassagen verkligen fungerar som tänkt, med ett stort antal aspar som använt den för både vandring och lek.

– Det här är ett kvitto på att faunapassagen fungerar. De tar sig förbi turbinhuset och de använder faunapassagen som lekplats, förklarar Susanna Hansen, projektansvarig och vattensamordnare på Västerås stad.

Arbetet vid Falkenbergska kvarnen ska enligt planerna sätta igång i höst. När den faunapassagen är färdig har nio kilometer fri vandringsväg öppnats i Svartån.

En man och kvinna går längs ett staket vid ett vattendrag.
I en film från mars 2021 berättar Johan Lind, Mälarenergi, och Susanna Hansen, Västerås stad, om faunapassagen, platsens historia, vägen till ett politiskt beslut, tekniska avvägningar och om vad fisken verkar tycka om den nya möjligheten att vandra upp i Svartån.

Läs mer

Fiskkameran – live från faunapassagen (fiskdata.se)

Våra projekt: Faunapassager i stadsmiljö