Nu är bokningen av båtbottentvätten igång

Västerås stad har, inom ramen för LIFE IP Rich Waters, anlagt en båtbottentvätt som erbjuder båtägare ett miljövänligt alternativ för att hålla båtbotten fri från alger och tillväxt. Bokningen till tvätten är nu öppen för alla båtägare som är redo att bege sig ut på Mälaren.

För att få använda tvätten måste ägaren dock kunna visa att båtens botten är omålad eller målad med godkänd täckfärg.

– Därför erbjuder vi nu också en möjlighet att mäta båtbottenfärgen för att säkerställa att den är fri från gifter. Med hjälp av LOVA-medel har vi skaffat en så kallad XRF-mätare, som är ett smidigt sätt för att snabbt få reda på vilka metaller som finns i färgen. Visar mätningen att färgen är fri från miljöfarligt innehåll är det bara att boka en tid i tvätten, säger Karin Spets, friluftsstrateg vid Västerås stad.

Båtbottentvätten invigdes förra våren och är placerad vid den första bryggan närmast land precis framför Steam Hotell.

– Målet med det arbete som vi gör inom Rich Waters är att på lång sikt minska antalet fritidsbåtar som använder miljöfarliga båtbottenfärger. Vår båtbottentvätt är ett bra steg i rätt riktning och nu hoppas vi att många tar möjligheten att använda den. Tillsammans kan vi hjälpas åt att göra Mälaren till en renare och friskare sjö, säger Karin Spets.

Om delprojektet Båtbottentvätt i Västerås (www.richwaters.se)

Här bokar du en tid för mätning och tvätt av din båt (www.vasteras.se)