Klart med nytt företag som ska dammsuga Öljaren

Sjön Öljaren i Katrineholms kommun har sedan tidigare stora problem med övergödning. Inom LIFE IP Rich Waters testar kommunen en metod för att förbättra vattenkvaliteten genom att suga upp de översta lagren av bottensedimenten, så kallad lågflödesmuddring. Nu är det klart att Järven Ecotech är det företag som kommer att göra själva dammsugningen av sjöbotten.

Under hösten och längre fram i vinter kommer fokus att vara på att kartlägga strukturen på sjöbotten, göra provtagningar på sedimentet men också prova olika typer av metoder för avvattning.

Man i orange arbetsjacka och kvinna i svart jacka i förgrunden. Kvinnan håller upp ett märke med LIFE IP Rich Waters och LIFE-programmets logotyper
Emil Eriksson från Järven Ecotech tillsammans med projektledare Jenny Herbertsson. Foto: Linda Alderbert.

– Det känns positivt att vi äntligen är igång. Till våren 2021 räknar vi även med att vara igång med själva lågflödesmuddringen. Då kommer vi att hålla en invigning och samtidigt öppna upp för studiebesök på plats, så länge omständigheterna tillåter det, säger projektledare Jenny Herbertsson i en nyhetsartikel på Katrineholms kommuns webbplats.


Läs mer om projektet

Lågflödesmuddring i sjön Öljaren