Fotoutställningen Krafttag för bättre vatten

Efter snart sju års arbete med att förbättra vattenmiljön i vårt område går EU-projektet LIFE IP Rich Waters mot sitt slut. – För att ge exempel på resultat från de sju åren och sprida information om våra gemensamma vatten presenterar vi nu en fotoutställning med bilder av naturfotograf Johan Hammar. Vi ser fram emot att, genom Johans fina bilder, få visa hur vi tillsammans kan tackla några av de allvarligaste miljöproblemen som påverkar våra vattens kvalitet och livskraft, förklarar Rosita Ericsson, kommunikatör.

Fotoutställningen Krafttag för bättre vatten har premiär den 8 april i Nyköping. Den kommer också att visas i Västerås i maj och sedan i Stockholm, Örebro och i Uppsala.

Naturfotograf Johan Hammar.

Det är Johan Hammar som har tagit bilderna till utställningen. Johan har stor erfarenhet av att fotografera vatten och har under flera år dokumenterat svenska sötvatten från norr till söder. Både från luften och under ytan. Johan har givit ut boken Sötvatten – en värld av liv och blev 2019 utsedd till Årets naturfotograf av Naturvårdsverket. Drivkraften är berättandet och att skapa bilder som berör. Därutöver har han under många år arbetat som biolog med inriktning på sötvatten och vattenvårdsåtgärder.

– Det har varit väldigt spännande att följa projektet LIFE IP Rich Waters på nära håll och fotografera några av alla åtgärder som genomförts. Engagemanget för våra vatten hos markägare, organisationer och myndigheter är fantastiskt att se och inger hopp. Min förhoppning är att utomhusutställningen ska förmedla det och inspirera till fortsatt arbete med att förbättra våra vatten, säger Johan Hammar.

– Johan Hammar kommer att hålla en föreläsning på varje ort där utställningen visas, så håll utkik i våra sociala medier efter mer information, avslutar Rosita Ericsson.

Datum och platser för utställningen

Johan ger en föreläsning i Nyköping den 8 april i Olrogsalen

Johan ger en föreläsning i Västerås den 30 maj i Rikssalen, Västerås slott