Båtelfiske i Hjälmaren (natt)

Det är natt och strålkastare lyser upp en båt i ett vatten omgivet med hög vass. Två personer står i båten med håvar i händerna. Skenet gör att båten ser röd ut. Vattnet är ljusgrönt och vassen turkos. Omgivningen är helt svart.
Beskrivande text av fotografiet: Det är natt och strålkastare lyser upp en båt i ett vatten omgivet med hög vass. Två personer står i båten med håvar i händerna. Skenet gör att båten ser röd ut. Vattnet är ljusgrönt och vassen turkos. Omgivningen är helt svart.

Klicka här för att lyssna till texten, inläst av professionell uppläsare

Vissa fiskar kan faktiskt öka övergödningen av en sjö. Sjöns levande organismer samspelar med varandra och påverkar vattenmiljön. Vitfisk, som mört och braxen, äter mycket djurplankton. När djurplankton minskar, blir det mer växtplankton som orsakar algblomning. Braxen bökar också runt i sjöbottnen och då kan näringsämnen frigöras till vattnet.

Så kallat reduktionsfiske – att fånga stora mängder vitfisk – är en beprövad metod för att få bukt med övergödningen och skapa en mer hållbar balans mellan djurplankton och växtplankton. Den fosfor som finns i själva fisken försvinner dessutom från sjön. Med mindre växtplankton i vattnet blir det också bättre siktdjup. Då får abborre och gädda bättre jaktmöjligheter och det naturliga ekosystemet blir återställt.