Båtbottentvätt i Västerås ett steg mot giftfritt båtliv

Den 20 maj invigdes en ny båtbottentvätt i Västerås, som ger båtägare ett miljövänligt alternativ för att hålla båtbotten fri från alger och tillväxt.

Båtbottenfärger innehåller ofta giftiga ämnen som påverkar vattenkvaliteten i till exempel hamnar.  Den 20 maj invigdes en ny båtbottentvätt i Västerås, som ger båtägare ett miljövänligt alternativ för att hålla båtbotten fri från alger och tillväxt.

tvätt
På onsdagen invigdes den nya båtbottentvätten, längst ut vid Notuddskajen i Västerås. Foto: Västerås stad

Den nya båtbottentvätten, som ligger i Kraftverkshamnen i Västerås, har installerats och drivs av Västerås stad inom ramen för LIFE IP Rich Waters. På sikt är målet att minska antalet fritidsbåtar som är målade med miljöfarliga båtbottenfärger.

Tvätten kommer att vara öppen för upp till 16 meter långa båtar. Öppettiderna är 13 -15 på vardagar till att börja med. För att få använda båtbottentvätten måste ägaren kunna visa att båtens botten är omålad eller målad med godkänd täckfärg. Mer information finns på Västerås stads webbplats.


Sjöräddningen var först på plats för att för att testa båtbottentvätten. Foto: Västerås stad

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.