Stöd till kommuners vattenplanering i Södermanlands län

Författare: Anneli Carlén, Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund

Ladda hem rapporten Stöd till kommuners vattenplanering i Södermanlands län som pdf

Sammanfattning

Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund är en av Sveriges äldsta vattenvårdsföreningar, grundad 1959 för att ta itu med vattenföroreningar i Nyköpingsån. Sedan dess har förbundets arbete fortsatt och utvecklats. I dag bygger förbundets verksamhet på tre pelare: övervakning, reglering och samordning av åtgärder. Vi inspirerar och skapar engagemang för rent och friskt vatten.

Förbundet har noterat ett ökande behov av samarbete och stöd kring vattenfrågor bland kommunerna. Många kommuner saknar resurser för att arbeta strategiskt med vattenfrågor. Här kan förbundet spela en viktig roll eftersom vi har expertis inom vattenfrågorna och kan stödja och driva processer tillsammans med kommunerna.

Projektet är en del av arbetet med det regionala handlingsprogrammet för Södermanlands miljö 2022–2026, där förbundet har huvudansvaret för åtgärden ”Vattenkommunnätverk för ökad samverkan kring vattenfrågor” inom området ”Livskraftiga vatten”, förutsatt att finansiering finns för samordning.

Idén till nätverket startade när handlingsprogrammet för Södermanlands miljö lanserades. Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund började med att identifiera kontaktpersoner i alla kommuner och följde sedan upp med samtal för att fråga hur de arbetar med vatten. Vi förstod snart att det fanns ett betydande behov av samordning och en önskan att lära av varandra.

Projektet har resulterat i ett nytt kommunalt nätverk som har hållit nio möten under 2022, 2023 och 2024. Nätverket har varit mycket efterlängtat och oerhört behövligt. Tack vare nätverket har kommunerna börjat arbeta mer strategiskt med vattenfrågor och har nu flera kontaktpunkter att konsultera och samla information och kunskap från.

Tack vare nätverket har alla nu en ”vattenkompis”. Vi hoppas att föreningen kommer att fortsätta driva detta nätverk framåt.

Bakgrund

Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund är ett av Sveriges äldsta vattenvårdsförbund, förbundet bildades 1959 för att få bukt med vattenföroreningarna i Nyköpings ån. Sen dess har förbundets arbete fortsatt och utvecklats. Idag är det ett förbund som står på tre ben, provtagning, reglering och samordning av åtgärder. Vi inspirerar till engagemang för ett rent och friskt vatten.

Förbundet har sett ett ökat behov hos kommunerna kring samverkan och hjälp med vattenfrågor. Många kommuner har inte resurser att jobba strategiskt med vattenfrågan. Där kan förbundet fylla en viktig roll, vi har expertis i vattenfrågor och kan vara med och stötta och driva processer tillsammans med kommunerna. Projektet är en del av arbetet med det regionala åtgärdsprogrammet för Södermanlands miljö 2022–2026 där förbundet är huvudansvarig för åtgärden Vattenkommunnätverk för ökad samverkan kring vattenfrågor inom området Livskraftiga vatten under förutsättning att medel finns för samordning.
Idén med nätverket startade med att Åtgärdsprogrammet för Södermanlands miljö sjösattes. NVVF började med att hitta kontaktpersoner på alla kommuner, följde upp det genom att ringa runt för att ställa frågor om hur de jobbar med vatten. Vi förstod genast att här finns det ett stort behov av samordning och en önskan om att lära av varandra.

Syfte

Syftet med en kommunal vattensamordnare var att ha en person som kan hålla i det kommunala vattennätverket, att få kommunerna att träffas, skapa samarbeten och få hjälp vid olika processer, tex vid framtagande av vattenplaner. Syftet var också att nätverket skulle vara en kommunikationsplattform som kan användas av Länsstyrelsen och andra aktörer vid samverkan kring tex vattenförvaltning och regionala miljömål.

Mål

Målet på kort sikt var att starta nätverket, genomföra nätverksträffar och workshops med tjänstemän och politiker i de kommuner som är med.

Målet är också att öka den kommunala kunskapen om vattenfrågor samt att samverka kring vattenåtgärder och framtagande av vattenplaner hos kommunerna.

Målet på lång sikt är att kommunerna ska jobba med konkreta åtgärder som minskar övergödningen. Att de dels via nätverket hittar mellankommunala samarbeten som leder till åtgärder och att de genom den strategiska vattenplanen mer effektivt och systematiskt jobbar med vattenfrågor i hela kommunen. Vilket i slutändan leder till bättre status i våra vatten.

Målgrupp

Målgruppen för arbetet med det kommunala vattennätverket är alla kommuner i Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbunds verksamhetsområde samt övriga kommuner i Södermanlands län.

Andra berörda av nätverket som Länsstyrelsen i Södermanlands län och andra aktörer i området.

Andra kommuner och vattenvårdsförbund som var intresserade av att ta del av resultat och arbetssätt från projektet.

Arbetsområde

Arbetsområdet omfattar de 11 kommunerna i Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbunds (NVVF) geografiska område, se karta, samt övriga kommuner i Södermanlands län.

Nyköpingsåarnas arbetsområde, Nyköpingsåns-, Kilaåns- och Svärtaåns avrinningsområde.

Problembeskrivning

Många kommuner har inte resurser för att driva och utveckla vattenarbetet i den interna organisationen. I några av våra kommuner finns det vattenstrateger, men i de flesta ligger vattenfrågorna hos miljöstrategen, miljö- och hälsoskyddsinspektören eller kommunekologen. Tjänstemännen har oftast mycket att göra, har ingen direkt vattenkompetens och orkar inte initiera välbehövliga vattenprojekt. Flera kommuner har förmedlat att det finns ett behov av att få hjälp och stöd i vattenfrågorna. De inledande träffarna i nätverket har varit väldigt uppskattade och hjälpsamma för kommunerna.

Vi på förbundet önskade hjälpa kommunerna i vattenarbetet. Det vi erbjöd bidra med var expertis, tid och engagemang för att lyfta vattenfrågan genom att hålla i det kommunala vattennätverket.

Projektorganisation

Projektledare: Jenny Rondahl, vattensamordnare Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund.

Projektdeltagare: De kommuner som är medansvariga i åtgärden Vattenkommunnätverk i det regionala åtgärdsprogrammet för Södermanlands miljö är Flen, Gnesta, Katrineholm, Nyköping, Strängnäs och Trosa kommun. Mia Sklenar Länsstyrelsen Södermanlands län och Anneli Carlén Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund.

Genomförande

Förbundet har planerat och kallat till möten minst 2 ggr/år, vår och höst.

Samverkan med kommunerna har skett mellan nätverksträffarna.

Förbundet har sedan funnits som resurs för kommunerna i sitt arbete med olika vattenfrågor, det har varit bland annat i framtagandet av vattenplaner, vid genomförande av åtgärder eller bara som ett stöd och bollplank.

Genomförda möten

Nätverksträff den 22 mars 2022 i Vingåker, Säfstaholms slott

Tio deltagare, sju kommuner representerade.

Projektet startade med att genomföra en nulägesbeskrivning om hur vattenmedvetenheten i kommunen är, viljan hos politiker och hur man jobbar med konkreta åtgärder.

Därefter följde gruppdiskussioner kring vad vi vill med nätverket. Ord som kom upp var:

  • Samverkan
  • Vattenplaner
  • Erfarenhetsutbyte
  • Temamöten
  • Växla upp kommunala medel
  • Det är tungt och ensamt i de här frågorna och mycket mer.
  • Ett nätverk kring vatten är mycket efterfrågat och ses som ett gott stöd i arbetet.

Workshop om vattenplanering maj 2022 i Nyköping

14 deltagare, sju kommuner representerade.

Workshop med Jenny Enberg, Enköpings kommun som har tagit fram Handbok för strategisk kommunal vattenplanering. Jenny E utbildade alla i handboken och gav tips om hur man som liten kommun kan sätta igång med arbetet att ta fram en kommunal vattenplan. Workshopen var mycket uppskattad och flera kommuner kände sig peppade och uttryckte att det fått många bra tips och kontakter inför fortsatt arbete med Vattenplaner.

Uppföljning per telefon med deltagarna i nätverket under hösten 2022

Jenny ringde upp samtliga deltagare i vattennätverket och pratade om läget och behovet i de olika kommunerna. Hon ringde även upp Länsstyrelsen för att höra hur det går med tex den regionala vattenförsörjningsplanen och förmedlade det till kommunerna.

Nätverksträff 17 november 2022, Hedenlunda slott i Flen

15 deltagare, åtta kommuner representerade.

NVVF berättade om vad som är på gång i verksamheten med koppling till kommunerna.

Länsstyrelsen i Södermanlands län berättade om sin verksamhet. Dels om den regionala vattenförsörjningsplanen om arbetet med åtgärd 1 i Vattenmyndighetens åtgärdsprogram och om Life IP Rich Waters.

Vattenmyndigheten, David Liderfelt, berättade om sin nya roll som vattensamordnare på Vattenmyndigheten. Han ska jobba med samverkan ur vattenmyndighetens perspektiv.

Elin från Trosa berättade om deras arbete med vandringshinder i Trosa ån.

Jenny från Katrineholm berättade om reduktionsfiske i Spetebysjön.

Oscar från Örebro kommun berättade om olika åtgärder som har genomförts i kommunen och vad som är på gång.

Politikermöte mars 2023

Tio deltagare, varav tre var politiker, fyra kommuner representerade.

Jenny Rondahl, NVVF, gick igenom utbildning för politiker som Mälarens vattenvårdsförbund tagit fram. Presentationen som gicks igenom hade anpassats till tillfället.

Digitalt möte april 2023

Fem deltagare, fyra kommuner representerade.

Genomgång av åtgärdsunderlagen som Vattenmyndigheten tagit fram. Underlagen gicks igenom och Jenny Rondahl visade hur de är uppbyggda, sen följde en diskussion kring om det är användbara och i så fall hur.

Digital avstämning september 2023

Tio deltagare, nio kommuner representerade.

Alla fick berätta om vad som är på gång hos dem och vad som händer framöver hos kommunerna.

Nätverksträff i november i Nyköping 2023

14 deltagare, sju kommuner representerade.

Malin Kjellin från Sportfiskarna var med och berättade om deras jobb med att åtgärda vandringshinder.

Örebro kommun, Oscar Fogelberg berättade om ett 4-årigt FORMAS-projekt som de är med i, Watch – Water challengers in sustainable planning. Projektet är ett forskningsprojekt som ska titta på mobilisering av föroreningar pga klimatförändringar och ska användas för att ta fram bättre planeringsunderlag.

Länsstyrelsen i Södermanland informerade om vad som är på gång hos dem. I vattenförvaltningsarbetet ska det bland annat göras påverkansbedömning 2024.

Digital avstämning inbokad den 22 maj 2024.

Närvarande: Anneli Alfredsson – Oxelösund; Fanny Ramström – Nyköping, Nermina Omerdic – Gnesta, Pelle Tengö – Vingåker, Stefan Löf – Hallsberg, Emma Denbaum, Strängnäs, Sara Iinatti Bergendahl – Sydnärke, Jenny Rondahl – NVVF

Mötet inleddes med en runda om vad som är på gång i kommunerna.

Jenny gick igenom av komplementet till Handbok för strategisk kommunal vattenplanering. Uppstart: Att komma igång med strategisk kommunal vattenplanering som riktar sig till mindre kommuner och kan vara ett bra sätt att komma igång med arbetet. Det bestämdes att NVVF fortsatt ska hålla kontakten med kommunerna för ett effektivare vattenarbete i regionen.

Resultat

Projektet har resulterat i ett nytt kommunalt nätverk som haft sammanlagt 9 möten under 2022 till 2024.

Nätverket har varit väldigt efterlängtat och välbehövt. Kommunerna har i och med nätverket börjat jobba mer strategiskt med vattenfrågorna och har nu flera att vända sig till för att bolla och inhämta information och kunskap. I och med nätverket har nu alla en vattenkompis.

Vår förhoppning är att förbundet kommer att kunna driva detta nätverk vidare.

Nätverket har varit väldigt efterlängtat och välbehövt. Kommunerna har i och med nätverket börjat jobba mer strategiskt med vattenfrågorna och har nu flera att vända sig till för att bolla och inhämta information och kunskap. I och med nätverket har nu alla en vattenkompis.

Vattenplaner

Workshopen om vattenplanering blev en puff och bidrog till uppstarten av vattenplanen i Flens kommun. Förbundet har varit bollplank under framtagandet av kommunens plan. Förbundet har hjälpt till med att ta fram underlag från bla VISS till kommunen.

Vingåkers kommun är intresserade av den nya versionen av handboken som riktar sig till mindre kommuner. Förbundet är med och stöttar.

Av de kommuner som är med i nätverket är det några som redan tagit fram vattenplaner. De som har vattenplaner är: Örebro, Eskilstuna och Strängnäs.

Kommuner som har fått ett uppdrag från politiken att ta fram en plan är: Finspång, kanske Askersund samt Flen och Norrköping som har påbörjat arbetet.

Förbundet har varit med i referensgruppen för framtagandet av den nya versionen av handboken för strategisk vattenplanering, den riktar sig till små kommuner.

VåtmarksGIS med kommunerna

Samarbete internt på förbundet mellan projekten Kommunalt vattennätverk och LONA-projektet Vattentätt/Vattentätare.

Informationsspridning

Information har skickats ut till nätverket kontinuerligt om sådant som kan vara av intresse, det har varit information från Life-projektet, info från HaV, intressanta möten mm.

Vattennätverket är en del i arbetet med Åtgärdsprogram för Södermanlands miljö. Nätverket har bjudits in till aktiviteter som har genomförts för andra åtgärder i åtgärdsprogrammet.

Resultatspridning

Resultatet av det kommunala nätverket har spridits via förbundets årsrapport 2023, och via LIFE IP-projektet Rich Waters kanaler samt internt i de olika kommunerna.

Det samarbete mellan kommunerna som i och med samordningen kommit igång hoppas vi kunna förvalta vidare genom fortsatt samordning av det kommunala vattennätverket.

Fortsättning/After-LIFE

Kommunerna har i och med nätverket börjat jobba mer strategiskt med vattenfrågorna och har nu flera att vända sig till för att bolla och inhämta information och kunskap.

I och med nätverket har nu alla en vattenkompis.

Vår förhoppning är att förbundet kommer att kunna driva detta nätverk vidare även efter Rich Waters.

Innehållsförteckning