Föreningen Ecopelag utvecklar och utvärderar en metod för att odla blåmusslor i Östersjön, med målet att minska övergödningen och skapa en återcirkulering av näring till land. Arbetet har pågått sedan LIFE IP Rich Waters startade 2017 och nu presenterar Ecopelag en kostnads- och nyttoanalys. Rapporten gör inte anspråk på att ge en fullständig bild av alla potentiella för- och nackdelar med musselodling i Östersjön, men den ger en vägvisning när det gäller områden som miljöeffekter, samhällseffekter och ekonomi.
Östersjön är ett av världens mest övergödda hav. På grund av mänskliga aktiviteter som effektiviseringar inom jordbruket, konstgödning, utdikning av våtmarker förvandlades Östersjön under 1900-talet från att vara ett näringsfattigt innanhav med klart vatten till ett övergött innanhav med förändrad artsammansättning, onaturliga algblomningar och bottendöd som följd.
För omkring 15 år sedan föreslogs musselodling som en ny kompletterande åtgärd mot övergödningen i Östersjön. Sedan dess har betydande ansträngningar gjorts för att utveckla och utvärdera musselodling ur olika aspekter, ekonomiska, miljömässiga såväl som tekniska.
Inom LIFE IP Rich Waters har föreningen Ecopelag testat och utvecklat en metod för att odla blåmusslor i Stockholms skärgård. Den första skörden gjordes redan 2018 och nu presenterar Ecopelag en kostnads- och nyttoanalys.
Områden som utvärderats är:
- Kostnad miljö – potentiellt negativa miljöeffekter
- Nytta miljö – potentiellt positiva miljöeffekter
- Kostnad musselodling (ekonomisk)
- Nytta musselodling – samhällseffekter
Ecopelag har utgått från egna kontinuerliga provtagningar under projektets gång, diverse litteratur och på den socio-ekonomiska analys med avseende på både miljömässiga och samhällsekonomiska effekter som genomfördes inom Rich Waters under 2024.
Den sammanvägda bedömningen av kostnader och nyttor som tas upp i rapporten visar på en tydligt positiv bild där nyttan ser ut att väga tyngre än kostnaden. De negativa miljöeffekterna tycks inte vara betydande samtidigt som det finns ett flertal potentiella positiva effekter både miljömässigt och samhällsekonomiskt.
I rapporten skriver Ecopelag att man emellertid bör framhålla att musselodling som enbart en åtgärd för närsaltsreduktion bör komplettera, inte ersätta, landbaserade åtgärder. Musselodling ska framför allt ses som en metod för att återcirkulera den näring som redan har läckt ut och/eller den näring som inte går att stoppa innan den når kusten. De skriver vidare att musselodling också skulle kunna användas som komplement eller kompensation för områden och vattensystem som har dåliga förutsättningar att implementera andra åtgärder till rimlig kostnad. I dessa fall skulle musselodling kunna nyttjas som en kompletterande åtgärd som förutom att bidra till åtgärdsbehovet, även ser ut att kunna skapa en helt ny socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar blå näring.
Rapport om de tekniska aspekterna
Ecopelag har också tagit fram en rapport där de redovisar de tekniska aspekterna kring processtekniker och avsättning i form av produktutveckling.