Minskad övergödning från hästgårdar

Två bruna hästar i hage, med en lada i bakgrunden.

Hästen spelar en viktig roll på landsbygden, både som fritidsintresse och näringsverksamhet. Men fel placering av hästhagarna kan innebära att vattenmiljön påverkas negativt, när fosfor och andra näringsämnen läcker från spillningen och bidrar till övergödning.

På Julmyra Horse Center, en stor trav- och ridanläggning i Heby kommun, finns ett tiotal stall och cirka 225 hästar. Gården har en vision om att fördubbla antalet hästar under de närmaste åren utan att det blir en belastning för de närliggande vattendragen. Inom Rich Waters genomför gården därför en rad åtgärder för att minska näringsläckaget. Det handlar bland annat om att mocka i hagarna, dra om diken och bygga fosfordammar för att förbättra hanteringen av dagvatten.

De fysiska åtgärderna gjordes under våren och sommaren 2017. Nu utvärderas resultaten, bland annat med hjälp av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Tillsammans med Heby kommun tar Julmyra Horse Center fram informationsmaterial för att sprida metoderna till hästägare över hela landet.


Läs mer om projektet

Nyhet: Julmyra Horse Center prisas för miljöarbete

Nyhet: Camilla Winqvist utsedd att vara med i regeringens utredning om övergödning

Nyhet: Ny film visar miljöarbetet på Julmyras hästgård

Nyhet: Vattnets grumlighet ger svar om fosforläckage

Lärdomar och resultat: Bra hagar för hästen och miljön

Lärdomar och resultat: Ridskolans miljöarbete tog fart med hjälp av vattenplan

SLU har tagit fram en film om Julmyras arbete. Till filmen finns lärarhandledning och bilder från SLU och LRF

Ladda ned material till filmen


Medverkande parter

Julmyra Horse Center

Heby kommun


Kontakt

Carin Barrsäter, Julmyra Horse Center
carin@julmyrahorsecenter.se

Camilla Winqvist, Heby kommun
camilla.winqvist@heby.se

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.