Båtbottentvätt i Mälaren

En båtbottentvätt där en vit båt får sin botten tvättad av en stor gul borste.

Användningen av giftiga båtbottenfärger – så kallade biocidfärger – bidrar till att miljögifter sprids i Mälaren. Även om dessa färger inte är tillåtna i Mälaren har många båtskrov ändå gamla färglager, som innebär risker för både miljö och hälsa. Västerås stad anlägger därför en båtbottentvätt i Mälaren, som ett miljövänligt alternativ till de giftiga färgerna.

Det finns i dag drygt 3 000 kommunala båtplatser i Västerås. Mätningar har visat att det finns höga halter av det hormonstörande ämnet tributyltenn (TBT) i småbåtshamnarna. Färger med TBT är förbjudna sedan länge, men har tidigare använts för att förhindra påväxt på båtar främst i marin miljö.

En borsttvätt är ett miljövänligt alternativ för att hålla båtbotten fri från påväxt. Tvätten ligger i Kraftverkshamnen och installerades under 2020.

Tvättanläggningen i Västerås kompletteras bland annat med en informationssatsning för båtägare, som Stockholm stad ansvarar för.


Läs mer om projektet

Nyhet: Båtbottentvätt i Västerås ett steg mot ett giftfritt båtliv (25 maj 2020)

Nyhet: Borsttvätt ersätter giftiga båtbottenfärger (16 april 2019)


Medverkande parter

Stockholms stad

Västerås stad


Kontakt

Karin Spets, Västerås stad, karin.spets@vasteras.se
Maria Pettersson, Stockholms stad, maria.a.pettersson@stockholm.se

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.